30 April 2008

Aku Kerapkali Dirogol

Aku berani bersumpah. Pengalaman2 yang aku bakal tulis ni benar2 belaka. Dah lama aku nak luahkan dan ceritakan, tapi aku cuma memendamkannya.. Semoga kali ni aku dapat luahkan dan ceritakan dengan tenang..

AYAT INI ADALAH KENYATAAN/FAKTA:
Orang lain kerap kali memasukkan sesuatu ke dalam tubuh badan aku, walaupun aku tak merelakannya.

Elemen2 penting di sini:
(i) orang lain;
(ii) memasukkan sesuatu ke dalam tubuh badan aku; dan
(iii) aku tak merelakannya.

Walaupun aku menganggapnya sebagai "rogol", keadaan yang aku maksudkan ni tak ditakrifkan sebagai rogol di bawah Kanun Keseksaan kita ataupun akta2 lain, maka aku tak dapat membuat laporan rasmi atau mengharapkan kawan2 dalam PDRM atau Pejabat Peguam Negara mengambil tindakan terhadap mereka yang buat perkara ni kepada aku.

Itu dari segi undang2 jenayah. Dari segi undang2 sivil pula, kalaupun perkara ni boleh tergolong sebagai kesalahan Tort, aku rasa susah aku nak buktikan secara spesifik yang kesalahan ni dilakukan oleh para pelaku.. elemen2 Tort tak lengkap..

Agaknya, inilah masalah yang dihadapi oleh orang lain yang macam aku. Kerap kali, bila keluar dari rumah, bila berada di tempat awam.. ada saja sesuatu benda yang dimasukkan ke dalam tubuh badan kitorang, walaupun kitorang tak merelakannya. "Sesuatu benda" yang aku maksudkan ni.. ialah asap rokok..

Sebelum sesiapa terus declare perang dengan aku, elok aku kata di sini yang aku TAK benci kepada semua orang yang merokok. Malah, aku rasa.. mungkin 90% daripada kawan2 aku - baik lelaki mahupun perempuan - adalah active smokers (golongan yang hisap batang ... rokok), manakala 10% yang selebihnya adalah passive smokers (golongan yang terpaksa hisap asap rokok orang lain dan menghadapi risiko kesihatan yang lebih teruk).

Bagi aku, selagi orang tak kacau aku dari segi fizikal atau mental, selagi itu aku tak kacau dia. Kawan2 aku pun tau, kalau diorang nak rokok sampai sasau setiap hari pun aku tak kisah, sebab apa2 yang diorang buat, asalkan tak melibatkan aku, aku anggap sebagai hal peribadi masing2. Aku ada pandangan tertentu untuk diri aku sendiri, tapi hak masing2 adalah hak masing2.

Pada masa yang sama, aku respek kawan2 aku yang memang tau aku tak suka jadi passive smoker. Bila diorang melepak dengan aku, diorang dengan baik hatinya akan budget supaya asap rokok diorang pergi ke tempat lain. Dalam ruang yang sempit pun diorang boleh bagi asap rokok diorang cilok keluar. Giler abi dowh. Itu tandanya diorang ada skill.. dan diorang hormat member. Bagi aku, orang yang menghormati orang lain, layak dihormati kembali.

Yang jadi masalah bagi aku hanyalah bila asap rokok orang benar2 mencerobohi tubuh badan aku dalam keadaan2 yang mana aku jelas tak merelakannya (ada juga keadaan yang mana aku merelakannya, contohnya bila aku masuk ke tempat yang aku tau sememangnya penuh dengan asap rokok). Maka, dalam keadaan tubuh badan aku ditembusi jauh ke dalam TANPA kerelaan aku, aku menganggap diri aku telah DIROGOL (bunyik dayus siot.. ah pedulik apa.. ini blog aku!).

Bukannya aku tak reti mengelak asap rokok atau tak reti pilih tempat yang jauh dari perogol2 ni, tapi kadang2 tu, walaupun aku dah elak atau pilih tempat sehabis baik pun, adaaa je jerebu melanda dan mengubah indeks pencemaran udara di sekeliling aku.. Malah, dalam ruang "non-smoking" di restoran atau hotel pun adaaa je perogol yang selamba menunjukkan kehebatannya membentuk isyarat asap..

Bukan semua perokok berperangai macam perogol2 ni. Kalangan yang melampau ni sajalah yang membuatkan aku marah.. Perogol2 terlampau ni, secara sedar atau tak sedar (dengan niat atau tidak), adalah manusia yang gagal menghormati orang lain..

Diorang adalah penceroboh yang MENCABUL KEHORMATAN orang lain. Sebab apa aku kata macam tu? Sebab diorang gagal menghormati TUBUH BADAN orang lain..

Diorang adalah penceroboh individu; MENGISI LUBANG hidung dan saluran pernafasan orang lain DENGAN sisa BATANG yang mempunyai lebih daripada 4000 jenis racun yang bakal tersebar di seluruh badan orang itu (kalau diorang setakat nak rosakkan badan sendiri tu, tak kisah lah, tapi ini badan orang lain)..

Diorang juga adalah penceroboh negara; Aku bukannya BERMAIN-MAIN jika aku katakan bahawa diorang umpama boneka "pihak musuh" yang bertugas merosakkan paru2 di DADA rakyat tempatan DENGAN k
esudian diorang untuk terus menyokong syarikat2 rokok yang RAKUS.. Yang kaya semakin kaya, yang miskin semakin miskin (kartel/industri rokok rata2 dah kena belasah oleh mahkamah2 dan undang2 di banyak negara maju, so sekarang syarikat2 rokok ni memberi tumpuan kepada rakyat negara2 membangun sebagai pasaran "pak sanggup" jangka panjang)..

Hmm.. Jadi, apa solution untuk masalah rogol macam ni?

Mungkin orang macam aku patut bawak kipas kecik, yang saiznya macam bekas pepper spray tu. Kalau ada orang nak merogol je, kitorang boleh halakan kipas kecik tu kat muka para perogol, supaya asap rokok diorang pusing balik ke muka diorang. Diorang kan suka asap rokok? Buat apa bagi asap rokok tu kepada kitorang yang tak nak asap rokok? Membazir je.. Sekurang2nya, kipas kecik kitorang mampu tolong diorang dalam me-maksimum-kan nikmat merokok.. Kekeke.. Tapi ye lah ye lah.. Aku tau lah.. segala racun daripada asap rokok bukannya boleh dihalau dengan satu kipas kecik tuu pun..