27 June 2008

Nelson Mandela, Konsert Hari Ini, Keadilan Antara Kaum, Puisi "Manis"

"Freee-eee.. Nelson Mandela.."

Lirik lagu tu masih terngiang-ngiang di kepala aku. Ketika itu tahun 1988. Aku masih kecil. Rakyat UK telah mengadakan konsert besar-besaran di Stadium Wembley, England, sebagai tanda protes mereka terhadap dasar perkauman rejim Apartheid di Afrika Selatan ketika itu.. mereka, bersama warga dunia, menuntut pembebasan Nelson Rolihlahla Mandela..

Banyak telah berlaku semenjak itu. Dasar Apartheid telah dimansuhkan di Afrika Selatan. Nelson Mandela telah dibebaskan, malah sempat memimpin negaranya sebagai Presiden. Beliau terus menjadi inspirasi buat pejuang2 keadilan dan anti-perkauman di seluruh dunia. Aku pula menjadi remaja dan seterusnya dewasa, menyaksikan pelbagai sifat perkauman yang masih wujud di sekeliling aku. Ya lah. Itu realiti.

Hari ini, suatu konsert amal besar-besaran bakal diadakan untuk meraikan ulangtahun hari lahir Nelson Mandela yang ke-90. Acara ini bertujuan membantu perjuangan terkininya dalam meningkatkan kesedaran tentang HIV/AIDS di rantau Afrika. Menyaksikan keterujaan media di UK memaparkan persiapan untuk acara ini hanya mengingatkan aku kepada konsert di Stadium Wembley yang diadakan 20 tahun dahulu. Kebetulan aku berada di sini semula ketika ini.

Sejak dibebaskan, Nelson Mandela telah melibatkan diri dalam pelbagai isu serta penyelesaian pelbagai konflik di rantau Afrika (konflik2 peribadi tu lain cerita la). Sungguhpun begitu, beliau barangkali akan lebih dikenang sebagai pejuang keadilan antara kaum. Puisi "Manis" adalah antara puisi2 aku yang tersiar baru2 ini. Yang memahami cara penulisan aku mungkin dapat mengagak apakah kaitannya dengan perjuangan insan2 seperti Nelson Mandela.

[Nota ditambah pada 15/7/2008: Puisi "Manis" telah di-delete di sini dan di-paste ke dalam blog post yang seterusnya.]